Το κολύμπι στη θάλασσα, εκτός από έναν εξαιρετικό τρόπο άσκησης, αποτελεί για πολλούς και μία μορφή διασκέδασης, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διασκέδαση το νερό μπορεί γρήγορα να γίνει επικίνδυνη εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε αυτές τις βασικές συμβουλές, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας στη θάλασσα παραμένοντας ασφαλείς.
Δεν κολυμπάμε αμέσως μετά από γεύμα
Όλοι έχουμε ακούσει ότι δεν πρέπει να κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον τρεις ώρες αφού φάτε ένα πλήρες γεύμα πριν βουτήξετε στην πισίνα ή τη θάλασσα.
Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία της πέψης εκτρέπει τη ροή του αίματος προς το πεπτικό σύστημα και μακριά από τους μύες, οδηγώντας ενδεχομένως σε κράμπες. Επιπλέον, κάθε έντονη δραστηριότητα με μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά.
Βάζουμε πάντα αντηλιακό
Ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, οι επιβλαβείς ακτίνες UV μπορούν να διεισδύσουν μέσα από τα σύννεφα και να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα.
Το ηλιακό έγκαυμα δεν σχετίζεται μόνο τον άμεσο πόνο και το ξεφλούδισμα του δέρματος. Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος μακροπρόθεσμα. Φροντίστε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε μια γενναιόδωρη ποσότητα αντηλιακού και μην ξεχάσετε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου.
Οι ειδικοί συνιστούν να εφαρμόζετε ξανά το αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά εάν είστε εκτεθειμένοι σε εξωτερικό χώρο.
Ενυδατωνόμαστε
Όταν είμαστε περιτριγυρισμένοι από νερό, συχνά ξεχνάμε ότι πρέπει να πιούμε νερό.
Πολλοί υποτιμούν τον κίνδυνο αφυδάτωσης ενώ κολυμπούν, μη συνειδητοποιώντας ότι οι θαλάσσιες δραστηριότητες, ειδικά στον ήλιο, μπορεί να είναι εξίσου εξαντλητικές με μια προπόνηση στο γυμναστήριο.
Συμπτώματα όπως ζάλη, κόπωση είναι σημάδια ότι το σώμα σας φωνάζει για νερό. Έτσι, έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό και κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
Ακούμε τις οδηγίες των ναυαγοσωστών
Οι ναυαγοσώστες είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που επιβλέπουν και ενεργούν όταν χρειάζεται για την ασφάλεια των λουομένων.
Όταν ένας ναυαγοσώστης σας δίνει κάποια οδηγία ή απαγόρευση, υπάρχει λόγος. Να σέβεστε πάντα τις σημάνσεις και τι σημαίες που υποδεικνύουν τις συνθήκες του νερού, και να κολυμπάτε μόνο σε καθορισμένες περιοχές που έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη.
Δεν πίνουμε αλκοόλ
Ενώ μια παγωμένη μπύρα ή ένα κοκτέιλ μπορεί να φαίνεται δελεαστικό, η κατανάλωση αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της κολύμβησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Το αλκοόλ βλάπτει την κρίση, την ισορροπία και τον συντονισμό, καθιστώντας το σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πνιγμό και άλλα ατυχήματα που σχετίζονται με το νερό. Μια στιγμιαία έλλειψη προσοχής μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις.
Η ασφάλεια στο νερό δεν αποτελεί μόνο ευθύνη των ναυαγοσωστών αλλά ξεκινά από την ενημέρωση και παιδεία μας.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο χρόνος που περνάτε στο νερό είναι τόσο ασφαλής όσο και ευχάριστος!