Τι περιέχει η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών;

Αν θεωρείς ότι η γνώση πρώτων βοηθειών είναι κάτι που δε σε αφορά, τότε διάβασε αυτό το άρθρο. 

  •  Τι είναι οι πρώτες βοήθειες;

Πρώτες βοήθειες είναι μια σειρά από ενέργειες που γίνονται με σκοπό την ανακούφιση κάποιου ατόμου που έχει τραυματιστεί, την αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασής του ή τη διάσωση της ζωής του.

Καλό θα είναι ο καθένας να γνωρίζει πώς να παρέχει πρώτες βοήθειες επειδή σε περίπτωση ανάγκης, ίσως να είναι το μόνο άτομο που μπορεί να βοηθήσει.

Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, η παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άνθρωπο που κινδυνεύει δεν είναι εθελοντική αλλά υποχρεωτική!

Γενικά

 

Η γνώση της παροχής πρώτων βοηθειών σε κάποιον που κινδυνεύει είναι απαραίτητο εφόδιο για τον καθένα. Ατυχήματα συμβαίνουν συχνά από απροσεξία, αμέλεια, άγνοια, έλλειψη επίβλεψης κλπ τόσο μέσα στο σπίτι μας όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται σε κίνδυνο. Φυσικά, σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης καλύτερα θα είναι να επέμβει κάποιος που έχει πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών και εμπειρία.

Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να μην είναι παρών κανείς, με αποτέλεσμα να πρέπει ν’ αναλάβουμε δράση. 

  •  Τι κάνουμε σε περίπτωση ανάγκης;

Αρχικά, αξιολογούμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Φροντίζουμε τόσο για την ασφάλεια του θύματος όσο και για τη δική μας.

Ελέγχουμε την κατάσταση του θύματος και τα ζωτικά του σημεία, αν χρειαστεί, και αποφασίζουμε για τα βήματα που θ’ ακολουθήσουμε.

Μένουμε ψύχραιμοι, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σωστά. Η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες θα μας δώσει τις γνώσεις και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για να δράσουμε.

Εκπαίδευση-Θεωρία

Η θεωρητική εκπαίδευση προσφέρει γνώσεις σε θέματα όπως:

  • καταστάσεις ανάγκης
  • είδη κινδύνων και τρόποι αντιμετώπισής τους
  • είδη τραυμάτων και σοβαρότητά τους
  • ασθένειες, αλλεργίες και συμπτώματα
  • χρήση φαρμάκων (π.χ. ένεση αδρεναλίνης) και εξοπλισμού (π.χ. απινιδωτή)
  • τεχνικές (π.χ. ΚΑΡΠΑ), διαδικασίες και πρωτόκολλα δράσης κ.α.

Εκπαίδευση-Πράξη

Το πρακτικό κομμάτι της εκπαίδευσης περιλαμβάνει:

  • βιωματικές δράσεις
  • εφαρμογές σε περιβάλλοντα προσομοίωσης
  • χρήση υλικών και εξοπλισμού
  • εξάσκηση σε νεοπλάσματα κ.α.

με σκοπό να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις αποκτηθείσες γνώσεις και να καλυφθούν όσο το δυνατό περισσότερες περιπτώσεις, προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, ώστε να επέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά σε περίπτωση ανάγκης.

ΚΑΡΠΑ

Ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι των πρώτων βοηθειών είναι και η γνώση της τεχνικής ΚΑΡΠΑ, δηλαδή της Καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

Με τον όρο ΚΑΡΠΑ (βασική υποστήριξη ζωής) εννοείται η χορήγηση θωρακικών συμπιέσεων και αναπνευστικών εμφυσήσεων σε θύμα που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει.

Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται προκειμένου να μείνει οξυγονωμένος ο εγκέφαλος ώστε να μην προκληθούν βλάβες.

Σε συνδυασμό με την εκμάθηση χρήσης ημιαυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του) αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες επιβίωσης.

Οι γνώσεις αυτές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης κάθε ναυαγοσώστη/στριας. Κάθε απόφοιτος της Lifeguard Patrol έχει λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση και πιστοποίηση πρώτων βοηθειών, που τον/την προετοιμάζει για την αποτελεσματική διαχείριση κάθε έκτακτης ανάγκης.