Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορώ να κολυμπήσω;

Κάθε χρόνο παγκοσμίως σημειώνονται πάνω από 200 χιλιάδες πνιγμοί, που αποδεικνύουν πως από πολλούς ανθρώπους λείπουν οι βασικές γνώσεις για την συμπεριφορά στη θάλασσα

Στην Ελλάδα ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από 350. Οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν πολύ κοντά στην ακτή και οι πιο συνηθισμένες ώρες είναι οι μεσημεριανές. 

Μπορεί να νομίζεις πως δεν θα συμβεί σε εσένα ή πως είναι ένα απίθανο σενάριο, ωστόσο τα στατιστικά είναι σαφή. Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους και να είναι προσεκτικός, τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους γύρω του.

Τι γίνεται στον πνιγμό;

 

Σε μια κατάσταση πνιγμού, αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι πως από την μεγάλη ποσότητα φαγητού στο στομάχι προκαλείται εισρόφηση.

Έπειτα, το άτομο συνήθως χάνει τις αισθήσεις του, με αποτέλεσμα να πέσει στο νερό και να αρχίσει η κατάποσή του. Μια αλήθεια που πολλοί δεν γνωρίζουν και αψηφούν είναι ότι συμβαίνει και στα ρηχά της ακτής.  

Ποσότητα και είδος φαγητού

Σημαντικό ρόλο κατέχει η ποσότητα του φαγητού που έχει κάποιος καταναλώσει προηγουμένως. Οι μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού προφανώς χωνεύονται πιο αργά, με συνέπεια να απαιτείται περισσότερη αναμονή πριν την βουτιά στο νερό. 

Ένας ενήλικας που μπορεί να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα τροφής, ο χρόνος που απαιτείται για να μπορεί να κολυμπήσει με ασφάλεια είναι από 2 έως και 5 ώρες. Ακόμη, το αν έχει καταναλώσει αλκοόλ καθυστερεί την ταχύτητα της πέψης.

 Επίσης πρέπει να λάβεις υπόψη σου το είδος της τροφής. Πιο συγκεκριμένα, οι λιπαρές και οι τροφές που περιέχουν κρέας απαιτούν περισσότερη ώρα για να χωνευτούν. 

Για μια ολοκληρωμένη μέρα στην παραλία προτείνονται μικρά και ελαφριά γεύματα αν υπάρχει πιθανότητα να ξαναβουτήξεις στη θάλασσα. 

Επειδή οι χρόνοι διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν νιώθεις πως δεν έχεις χωνέψει ακόμα και μετά από ώρες, εννοείται να μην διακινδυνεύσεις να μπεις για κολύμπι. 

Τι ισχύει για τα παιδιά;

 

Όσον αφορά τα μωρά, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 1 με 2 ώρες προκειμένου να χωνέψουν το φαγητό τους πριν μπουν στη θάλασσα στην αγκαλιά των γονιών τους. 

Για μεγαλύτερα παιδιά που μπαίνουν μόνα τους στη θάλασσα με σωσίβιο πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2 με 3 ώρες από το γεύμα τους. 

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, όπως το να μπαίνουν στη θάλασσα μόνο με σωστικά μέσα

Οι γονείς από την πλευρά τους οφείλουν να επιτηρούν πολύ προσεκτικά τα παιδιά, ακόμα και στα ρηχά. Ακόμη και αν υπάρχει ναυαγοσώστης, δεν πρέπει να καθησυχάζονται οι γονείς και να βασίζονται μόνο σε αυτόν. 

Συνοπτικά, ένας μέσος όρος για να μπορείς να μπεις στη θάλασσα με ασφάλεια μετά το φαγητό είναι 3 με 4 ώρες. Δώσε στον οργανισμό σου τον χρόνο που χρειάζεται και προτίμησε ελαφριά γεύματα. 

Η πρόληψη και η προσοχή είναι το κλειδί για μια ξέγνοιαστη και ασφαλή μέρα στη θάλασσα.