Κίνδυνοι στην παραλία που πρέπει να προσέχουμε

Η παραλία αποτελεί τόπο χαλάρωσης και διασκέδασης με αγαπημένα πρόσωπα. Συχνά όμως εγκυμονεί κινδύνους οι οποίοι, χωρίς τη σωστή ενημέρωση, εύκολα παραβλέπονται.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουμε σε μια παραλία και ειδικότερα αυτούς που εγκυμονούν όταν βρισκόμαστε εκτός νερού, έτσι ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα καλοκαιρινά μας μπάνια χωρίς ατυχήματα! 

Κρυφοί κίνδυνοι στην άμμο

Η παραλία μοιάζει σαν μια μεγάλη παιδική χαρά, ωστόσο σπασμένα γυαλιά, αιχμηρά κοχύλια, σκουριασμένα μέταλλα, ακόμα και ιατρικά απόβλητα θαμμένα στην άμμο μπορεί να προκαλέσουν τραύματα σε όσους περπατούν ξυπόλητοι.

Γι΄αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε τα πόδια μας προστατευμένα ακόμα και σε μια φαινομενικά καθαρή παραλία.  

 

Κίνδυνοι στην παραλία που πρέπει να προσέξεις

Έκθεση στον ήλιο και παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη

Οι πολλές ώρες έκθεσης στον καυτό ήλιο  μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αφυδάτωση, ηλιακά εγκαύματα ακόμα και θερμοπληξία.

Η εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, η χρήση ομπρέλας θαλάσσης και καπέλου αλλά και η συνεχής ενυδάτωση θα μας επιτρέψουν ν’ απολαύσουμε τη μέρα μας χωρίς προβλήματα.

Κίνδυνοι από έντομα ή φυτά

Κίνδυνοι στην παραλία που πρέπει να προσέξεις

Η φυσική ομορφιά του τοπίου μπορεί να περιλαμβάνει και επιβλαβή έντομα ή «δηλητηριώδη» φυτά.

Τα τσιμπήματα από έντομα και η επαφή με «δηλητηριώδη» φυτά μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, δυσφορία ακόμα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Καλό θα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών και να επιλέγουμε να βρισκόμαστε κοντά σε κάποιο ναυαγοσωστικό βάθρο.

Ασφάλεια σε χώρους στάθμευσης

Η πρόσβαση σε κάποιες – κυρίως μη οργανωμένες παραλίες – μπορεί να ενέχει επιπλέον κινδύνους.

Οι μη οριοθετημένοι χώροι στάθμευσης αλλά και οι αυτοσχέδιες θέσεις πάρκινγκ μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα και τραυματισμούς. 

Επίσης, η πρόσβαση σε παραλίες που βρίσκονται σε επικίνδυνα, απόκρημνα και  απομονωμένα σημεία με ανώμαλα μονοπάτια ή απότομες κατηφόρες / ανηφόρες μπορεί να κρύβει παγίδες.

Η σωστή ενημέρωση, η χρήση κατάλληλων υποδημάτων και εξοπλισμού ελαχιστοποιούν τους κινδύνους.

Περιβαλλοντικοί Ρύποι

Η επιλογή μιας παραλίας κοντά σε αστικές ή βιομηχανικές περιοχές μπορεί επίσης να κρύβει παγίδες λόγω των ρυπογόνων ουσιών του περιβάλλοντος που αλλοιώνουν τόσο την αμμουδιά όσο και το νερό, δημιουργώντας αόρατους κινδύνους.

Είναι ασφαλέστερο να επιλέγουμε παραλίες μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Είναι πολύ σημαντικό ν’ αναζητούμε πληροφορίες και να ενημερωνόμαστε σωστά για την καταλληλότητα της τοποθεσίας-παραλίας που έχουμε επιλέξει να επισκεφτούμε.

Αυτό μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια σχετικών εφαρμογών, όπως η εφαρμογή του Safe Water Sports, που είναι διαθέσιμη μέσω διαδικτύου: http://www.safewatersports.gr/ αλλά και μέσω δωρεάν εφαρμογών για κινητές συσκευές.

Όντας ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, μπορούμε να προστατεύσουμε τόσο τη σωματική μας ακεραιότητα όσο και την υγεία μας και να διασφαλίσουμε ότι οι καλοκαιρινές μας αποδράσεις θα μας μείνουν αξέχαστες!