Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να κολυμπήσω;

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να κολυμπήσω;

Καλοκαίρι… Όλοι ονειρευόμαστε ώρες χαλάρωσης και διασκέδασης σε κάποια παραλία ή πισίνα, βουτιές και παιχνίδια στο νερό! Ωστόσο, είναι σημαντικό ν’ ακολουθούμε ορισμένους βασικούς κανόνες προκειμένου να είμαστε ασφαλείς.

Η ναυαγοσωστική σχολή Lifeguard Patrol σας δίνει 7 βασικές συμβουλές για να απολαύσετε τις δραστηριότητες στο νερό με ασφάλεια:

#1 Μπαίνουμε στο νερό 2,5-3 ώρες μετά από ένα πλήρες γεύμα

Μπείτε στο νερό 2,5-3 ώρες μετά από ένα πλήρες γεύμα. Κατά τη διάρκεια της πέψης η καρδιά δεν πρέπει να επιβαρύνεται με επιπλέον δραστηριότητες, καθώς πιέζεται να «δουλέψει» πιο εντατικά, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο. Επίσης, η πίεση που δέχεται το στομάχι από το νερό μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Προτιμήστε ένα ελαφρύ σνακ, 1-1,5 ώρα νωρίτερα, το οποίο θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για τις δραστηριότητές σας. Επίσης, σημαντικό είναι να πίνετε πολύ νερό.

#2 Καταναλώνουμε δροσιστικά ποτά χωρίς αλκοόλ

Επιλέξτε δροσιστικά ποτά χωρίς αλκοόλ όταν βρίσκεστε στις παραλίες/πισίνες. Μην συνδυάζετε την κατανάλωση αλκοόλ με δραστηριότητες στο νερό. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να χαλαρώσει τα αντανακλαστικά, να επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να διαταράξει την κρίση σας. Έτσι μπορεί να οδηγηθείτε σε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων σας, σε λανθασμένες επιλογές και ριψοκίνδυνες πράξεις. Επίσης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αφυδάτωση.

Προτιμήστε μη αλκοολούχα ποτά για να δροσιστείτε.

#3 Μπαίνουμε στο νερό μόνο όταν αισθανόμαστε πραγματικά καλά

Αποφύγετε να μπείτε στη θάλασσα/πισίνα αν νιώθετε αδιαθεσία, αδυναμία ή αν ακόμα αναρρώνετε από κάποια ασθένεια και αισθάνεστε τον οργανισμό σας εξασθενημένο. Οι δραστηριότητες στο υγρό στοιχείο απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα και πολλή ενέργεια. Επίσης, μείνετε έξω από το νερό αν έχετε κάποιο σοβαρό τραυματισμό, όπως κατάγματα, εγκαύματα ή ανοιχτές πληγές. Αφενός μπορεί να προκαλέσετε επιπλέον τραυματισμούς, αφετέρου τα ανοιχτά τραύματα μπορεί να μολυνθούν.

Προτιμήστε να μπείτε στο νερό όταν αισθάνεστε υγιείς και είστε σε καλή φυσική κατάσταση.

#4 Μπαίνουμε στο νερό όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν

Οι καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα όσον αφορά την ασφάλειά σας. Μην μπαίνετε στη θάλασσα όταν επικρατούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και μη ρισκάρετε προκειμένου να «αποδείξετε» τις ικανότητές σας και τις αντοχές σας.

Προτιμήστε να μπείτε στο νερό όταν ο καιρός είναι καλός.

#5 Παιχνίδια στο νερό μόνο σε παραλίες που γνωρίζουμε

Στις παραλίες που γνωρίζετε έχετε πάντα κατά νου που βαθαίνει ή ρηχαίνει το νερό, που υπάρχουν πέτρες και βράχια ή που υπάρχουν ρεύματα κ.α. Εάν όμως επισκέπτεστε κάποια παραλία για πρώτη φορά, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή. Αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήστε καλά την περιοχή, αποφύγετε τις βουτιές και φροντίστε να είστε περισσότερο συγκρατημένοι στα παιχνίδια σας. 

Προτιμήστε να κάνετε τις βουτιές σας σε παραλίες που γνωρίζετε.

#6 Πηγαίνουμε για μπάνιο με παρέα και όχι μόνοι μας

Είναι σημαντικό να πηγαίνετε για μπάνιο πάντα με κάποια παρέα και όχι μόνοι σας. Έτσι σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια θα είναι κάποιος εκεί για να σας βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σημαντικό να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή και όχι προς τα βαθιά, ώστε αν αισθανθείτε κούραση ή δυσφορία να βγείτε γρήγορα στη στεριά.

Προτιμήστε να πηγαίνετε για μπάνιο με παρέα και να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή.

#7 Σεβόμαστε τους ναυαγοσώστες και ακολουθούμε τις οδηγίες τους

Στις οργανωμένες παραλίες υπάρχουν πάντα ναυαγοσώστες που φροντίζουν για την ασφάλειά σας. Είναι πολύ σημαντικό να σέβεστε τη δουλειά τους και να ακολουθείτε τις οδηγίες τους, προκειμένου να απολαύσετε το μπάνιο σας. Εξίσου σημαντικό είναι να μην επεμβαίνετε στη δουλειά τους και να μην παρεμποδίζετε το έργο τους. Είναι άνθρωποι εκπαιδευμένοι, με εξειδικευμένες γνώσεις στο υγρό στοιχείο, στις διασώσεις και στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι δραστηριότητες στη θάλασσα πισίνα είναι για όλους μας μια καλοκαιρινή απόλαυση! Παρ’ όλα αυτά, η ασφάλειά μας θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.