Μπορώ να οδηγήσω βάρκα χωρίς δίπλωμα;

Μπορώ να οδηγήσω βάρκα χωρίς δίπλωμα;

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να νοικιάσουν ένα σκάφος. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς δίπλωμα, ανάλογα με τη μηχανή που έχει το πλεούμενο.

Σε κάθε περίπτωση, ο χειριστής θα πρέπει να γνωρίζει ορισμένα βασικά πράγματα για τη χρήση του σκάφους και την ασφάλεια των επιβατών. Δυστυχώς συχνά συμβαίνουν ατυχήματα από αμέλεια ή άγνοια και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενημερωθείτε πριν αποφασίσετε να νοικιάσετε κάποιο σκάφος.

Σε ποια περίπτωση είναι αναγκαία η άδεια χειριστή ταχυπλόου;

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι η άδεια χειρισμού ενός σκάφους είναι αναγκαία για όλα τα πλεούμενα που θεωρούνται ταχύπλοα. Η ελληνική νομοθεσία προσδιορίζει την ιπποδύναμη που πρέπει να έχει η μηχανή ανάλογα με το είδος του σκάφους για να λάβει αυτό το χαρακτηρισμό. Πιο συγκεκριμένα, τα σκάφη που απαιτούν δίπλωμα είναι τα παρακάτω:

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι υποχρεωτική η άδεια χειρισμού, καθώς και η ασφάλιση του σκάφους.

Σε ποια περίπτωση δεν απαιτείται άδεια χειριστή ταχυπλόου;

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν απαιτείται η κατοχή άδειας για το χειρισμό φουσκωτού σκάφους με εξωλέμβια μηχανή έως 15ΗΡ ή οποιουδήποτε άλλου με μηχανή έως 30ΗΡ. Ωστόσο, η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή καθώς μπορούν να αναπτύξουν εξίσου υψηλές ταχύτητες, ικανές να οδηγήσουν σε ατυχήματα. Πριν προχωρήσετε στην ενοικίαση ενός σκάφους, ενημερωθείτε για τους κανόνες σωστού χειρισμού και χρήσης του.

Προϋποθέσεις για την έκδοση της άδειας χειριστή ταχυπλόου

Εφόσον ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς θα χειρίζεστε ένα ταχύπλοο, θα πρέπει να εγγραφείτε σε κάποια σχολή προκειμένου να εκπαιδευτείτε κατάλληλα. Για την απόκτηση του διπλώματος θα χρειαστεί να δώσετε γραπτές και πρακτικές εξετάσεις.

Οι προϋποθέσεις για την έκδοση της άδειας χειρισμού ταχύπλοου είναι οι παρακάτω:

Οι εξορμήσεις στη θάλασσα είναι ιδανικές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να βάζετε την ασφάλεια πάνω απ’ όλα. Στη σχολή ταχύπλοων Απόπλους θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να απολαμβάνετε τις βόλτες σας.