Τι σημαίνει γαλάζια σημαία;

Τι σημαίνει Γαλάζια σημαία;

Πολύ συχνά θα τύχει να επισκεφτείτε κάποια παραλία, η οποία έχει γαλάζια σημαία. Η ύπαρξη αυτής της σημαίας είναι συνήθως θετική μιας και σας καθησυχάζει για την ασφάλεια του νερού. 

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες στον κόσμο, κατακτώντας τη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία. Το 2021 απονεμήθηκαν συνολικά 545 γαλάζιες σημαίες σε παραλίες, 16 σε μαρίνες και 6 σε τουριστικά σκάφη της χώρας μας. 

Λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2022, ας δούμε πιο αναλυτικά τι είναι η γαλάζια σημαία και ποια είναι τα κριτήρια για την απονομή της.

Τι είναι η Γαλάζια Σημαία σε μια παραλία;

Η γαλάζια σημαία είναι ένας εθελοντικός θεσμός που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1985, όπου ξεκίνησε πιλοτικά. Η επίσημη έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε δυο χρόνια αργότερα, το 1987. Πλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 49 χώρες απ’ ολόκληρο τον κόσμο. 

Η γαλάζια σημαία είναι μια περιβαλλοντική δράση που έχει στόχο να κάνει ασφαλείς τις ακτές που συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Έτσι, αυτό το πρόγραμμα ενθαρρύνει τις τοπικές κοινότητες να εργαστούν για την επίτευξη και διατήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας και ασφάλειας στις παραλίες.

Ποια κριτήρια πρέπει να πληροί η παραλία;

Για την απονομή της γαλάζιας σημαίες σε κάποια παραλία, μαρίνα ή τουριστικό σκάφος, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένα αυστηρά κριτήρια. Συνολικά είναι 33 και χωρίζονται στους παρακάτω τέσσερις άξονες:

#1 Εκπαίδευση για το Περιβάλλον

Ο πρώτος άξονας αφορά την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την πληροφόρηση σχετικά με το οικοσύστημα και το πρόγραμμα. Οι παραλίες που θέλουν να διεκδικήσουν μια γαλάζια σημαία θα πρέπει να έχουν αναρτήσει πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σε πίνακα ανακοινώσεων στην ακτή. Παράλληλα θα πρέπει έχουν αναρτήσει οδηγίες συμπεριφοράς για την παραμονή των λουόμενων στην παραλία. Ακόμα, πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το οικοσύστημα, αλλά και με την ποιότητα των νερών.

#2 Ποιότητα των νερών

Η δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ποιότητα των νερών κολύμβησης. Η ασφάλεια των υδάτων διασφαλίζεται με δειγματολογικές μετρήσεις πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, η οποία είναι η 1η Ιουνίου. Επίσης, η περιοχή της ακτής δε θα πρέπει να επηρεάζεται από βιομηχανικά απόβλητα ή αστικά λύματα.

#3 Περιβαλλοντική διαχείριση

Ο τρίτος άξονας είναι η περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής της παραλίας. Για αυτό τον τομέα απαιτείται ένα σχέδιο για τη χρήση της γης και τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τοποθετήσουν κάδους απορριμμάτων στην παραλία, καθώς θα πρέπει να γίνει και πρόβλεψη για τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Ακόμα, θα πρέπει να πραγματοποιείται περιοδικός καθαρισμός της ακτής και θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί στην ελεύθερη κατασκήνωση και την είσοδο οχημάτων.

#4 Ασφάλεια στην παραλία

Ο τέταρτος και τελευταίος άξονας ασχολείται με την ασφάλεια των λουόμενων στην παραλία. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμοι εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες, καθώς και σωστικά εφόδια. Επίσης, η παραλία θα πρέπει να παρέχει ασφαλή πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ποια είναι η ισχύς της Γαλάζιας Σημαίας;

Η γαλάζια σημαία έχει ισχύ για ένα χρόνο. Εάν μια παραλία θέλει να τη διεκδικήσει ξανά, θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου και την επόμενη χρονιά. 

Η γαλάζια σημαία είναι μια καλή ένδειξη για την ποιότητα και την ασφάλεια της παραλίας που επιλέγετε να επισκεφτείτε. Όταν επιλέγετε μια τέτοια παραλία, μπορείτε ν’ απολαύσετε ξέγνοιαστες βουτιές!