Θερμοπληξία συμπτώματα και αντιμετώπιση

Θερμοπληξία | Τι είναι, ποια τα συμπτώματα;

Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μπορεί γρήγορα να γίνει απειλητική για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορέσουμε ν’ αντιληφθούμε άμεσα τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή.

Πόσο μάλλον τώρα που με τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά. Επιπλέον ακόμα σημαντικότερο είναι να γνωρίζουμε τα
μέτρα πρόληψης.

Τι είναι η θερμοπληξία;

Τι είναι η θερμοπληξία

Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν οι μηχανισμοί ψύξης του οργανισμού δε λειτουργούν πια με αποτέλεσμα την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Συχνά προκύπτει από την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, μερικές φορές σε συνδυασμό με έντονη σωματική δραστηριότητα. Σε αντίθεση με τη θερμική εξάντληση, η οποία είναι μια λιγότερο σοβαρή κατάσταση,
η θερμοπληξία απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Αναγνώριση των συμπτωμάτων

Η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων θερμοπληξίας μπορεί να είναι σωτήρια. Ακολουθούν ορισμένα από τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε:

Ισχυρός πονοκέφαλος: Αυτό συχνά είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα. Η εμφάνιση ενός ανεξήγητου, έντονου πονοκεφάλου μπορεί να είναι σημάδι θερμοπληξίας.

  Ζάλη και τάση για λιποθυμία: Ζαλάδα ή ακόμα και λιποθυμίες είναι πολύ πιθανό  να εμφανιστούν όταν το σώμα υπερθερμαίνεται.

Καρδιακές αρρυθμίες: Ένας ασυνήθιστα γρήγορος καρδιακός ρυθμός ή η αίσθηση ότι η καρδιά σας “παρακάμπτει ορισμένους παλμούς” μπορεί επίσης να είναι μία ένδειξη.

Δυσκολία στην αναπνοή: Η γρήγορη και “κοφτή” αναπνοή συχνά συνοδεύει τη θερμοπληξία.

 

Συμπτώματα Θερμοπληξίας

Κράμπες στην κοιλιά και στα πόδια: Οι μύες παθαίνουν κράμπες λόγω αφυδάτωσης και απώλειας ηλεκτρολυτών από το σώμα.

Απουσία εφίδρωσης: Παρά τη ζέστη και αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, ένα άτομο που υποφέρει από θερμοπληξία μπορεί να μην ιδρώνει.

Υψηλός πυρετός: Η θερμοκρασία σώματος πάνω από 40°C είναι ένα σημαντικό σημάδι θερμοπληξίας.

Θυμηθείτε, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να μην παρατηρηθούν στο σύνολό τους. Επίσης είναι πιθανό να εμφανιστούν με διαφορετικό τρόπο ή ένταση από άτομο σε άτομο.

Μέτρα Πρόληψης

Μέτρα Πρόληψης θερμοπληξίας

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Δείτε λοιπόν πώς μπορείτε να αποφύγετε τη θερμοπληξία:

Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο
Οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο ισχυρές μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα είναι καλύτερο να παραμένετε σε σκιερούς και δροσερούς χώρους. 

Περιορίστε τη σωματική άσκηση
Η ενασχόληση με έντονες δραστηριότητες κατά τις ώρες με επικίνδυνα αυξημένη θερμοκρασία, μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε κατάσταση θερμοπληξίας. Εάν σχεδιάζετε κάτι τέτοιο, νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ είναι οι πιο ασφαλείς επιλογές.

Μείνετε ενυδατωμένοι
Η κατανάλωση αρκετών υγρών, κυρίως νερού, είναι εξαιρετικά απαραίτητη. Η αφυδάτωση είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στη θερμοπληξία. Αποφύγετε ποτά που μπορεί να σας αφυδατώσουν, όπως αυτά που έχουν καφεΐνη και αλκοόλ.

Αποφύγετε το αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Εάν δραστηριοποιήστε σε περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες, είναι καλύτερα να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ.

Συμβουλευτείτε την/τον γιατρό σας
Εάν πάσχετε από χρόνιες ασθένειες ή ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την έκθεσή σας σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μέτρα Πρόληψης Θερμοπληξίας

Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η γνώση του τρόπου πρόληψής της μπορεί να σώσει ζωές. Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο και τη σωματική άσκηση κατά τις μεσημεριανές ώρες, μείνετε ενυδατωμένοι, αποφύγετε το αλκοόλ και συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε τις δραστηριότητές σας με ασφάλεια!

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τις ιατρικές γνωματεύσεις και παροτρύνσεις.